torsdag 2. september 2010

Townskape bevegelsen

- Kritiserte funksjonalismen.
- Ville beholde den tette og konsentrerte byen.
- Idealene bygger på strukturen i middelalderbyen.
- Har linjer framover til New Urbanism

I denne bevegelsen har de tatt synet bort fra den strenge og tradisjonelle formen i funksjonalismen, og heller vendt øye mot en mer organisk og levende form på bybildet, slik de hadde det i middelalderen. Townskape bevegelsen kritiserte funksjonalismen for bruddet med byens tradisjonelle form.
De mente at byene skulle være naturlige og enkle, men at husene kunne ha forksjellig form, og ikke være helt like. Særlig i England skulle husene være forskjellige, og det var grønnareal mellom og foran husene. De har også denne typen bybildet i gamle Spanske og Italienske byer, og det skal ligge en harmonisk struktur over det hele.


Forskjellen på dette bynettet, og det vi har hjemme den dag i dag, eller forskjellen på Townskape og byplanen til Le Corbusier, er at du forviller deg bort i myke gater, krunglete svinger og harmoniske hager. I Le Corbusier sin byplan er alle veiene rette, og de dreier seg rundt et sentrum i byen. Der går det store hovedgater, mye trafikk og store skyskrapere. I bynettet til Townskape er gatene runde, husene er ikke like, og de ligger hulter til bulter i et mindre organisert mønster.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar