torsdag 2. september 2010

Pragmatisme - WiMBY i Rotterdam

- WiMBY er en uavhengig organisasjon som ville få befolkningen sine meninger og hvordan DE ville ha byen sin.
- Ville sprenge grenser
- Mye farger og spennende form.
- Fikk stor internasjonal oppmerksomhet
- Er en inspirasjon for andre lignende prosjekter.

Pragmatisme er et uttrykk som blir brukt over flere fag, blant annet arkitektur og filosofi. Når det blir brukt om arkitektur viser det til en prosess som søker etter å få maksimal effekt ut av det vanlige og dagligdagse, pragmatisme er uavhengig av ideologi.

Et godt eksempel på dette er prosjektet WiMBY!. Det står for Welcome in my back yard. Det var et prosjekt som foregikk i den fattige bydelen Hoogvliet som ble bygget etter den andre verdenskrigen i Rotterdam i Nederland WiMBY! ville få beboerne  som bodde i byen til å si noe om å mene noe om sin egen by, og om hvordan de ville ha det.
Byen endte opp med spennende hus og bygninger. Blokker kunne ha spennende former og mye farger, det samme med husene.
Grunnen til at prosjektet var satt i gang var for å gjøre byen mer populær, både for innflyttere og besøkende. Prosjektet fikk stor internasjonal oppmerksomhet og det sto som et bra eksempel og inspirasjon til andre lignende prosjekter. Husene og bygningene ble bygget i forkskjellige nivåer, tak reiste seg, og de bygde husene ut i en enda større og grensesprengende 3D format. De bygget ikke bare boksen opp, de bygget videre på den ferdige boksen.
  

Forskjellen med dette bysamfunnet og bynettet, i forhold til de andre, er at WiMBY! strakk seg lenger enn noen andre. Her var det ikke byen i en helhet som betydde noe, ikke bare nettet på hvordan husene lå, men hvordan hvert og et hus kunne stikke seg ut, og utgjøre en forskjell. I dette prosjektet ville de trekke oppmerksomhet, de ville lage oppstyr. De andre prosjektene hadde alle en egen oppsetning, uansett om det var inspirert av middelalderen eller ikke, i Hoovliet var hvert hus et kunstverk, et bysamfunn og et bynett. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar