torsdag 16. september 2010

Funksjonalismen/Modernismen

Begge uttrykkene, modernismen og funksjonalismen glir veldig lett inn i hverandre. Begge to preget mye av 1900- tallet, og arkitekturen som vi skjente den ble ikke den samme. Dette gjør at hva som er hva kan være vanskelig å skille, men det er fortsatt noe som skiller dem;

Rundt 1900 skjedde det et brudd med fortidas tradisjonelle oppfattinger, holdninger og formuttrykk, og det er dette kaller vi modernismen.
Modernismen er et begrep som ofte brukes innen for radikale bevegelser innen kunst, arkitektur, kunst, litteratur og kunsthåndverk. Denne stilen preget kunst, arkitektur og design gjennom hele 1900- tallet.
Man la vekt på menneskets evne til å skape, forbedre og forandre omgivelsene sine, både ved hjelp av vitenskap, teknologi og eksperimentering.

Funksjonalisme er et begrep som hevder at det er en uløselig sammenheng mellom bruken av at objekt og formen på det. Funksjonalismen vokste ut av en vestlig, internasjonal bevegelse som etablerte seg i Europa, og vi kan tidfeste denne perioden til ca. 1920-1940.
Stilen innenfor denne arkitekturen preges av store flater, rette linjer og geometriske former.
De ville ha noe rent og fundamentalt nytt de var opptatte av at alt skulle være rent, nyttig og velfungerende. Den bredeste beskrivelsen av modernismen som uttrykk er at det orden som dekker moderne tanke, oppførsel og utøvelse.
Det som er typisk for Funksjonalisme er at det var rette og rene linjer, forenklet form, ingen utsmykning og med vekt på det funksjonelle. Nye materialer og moderne teknologi ble tatt i bruk.

Denne perioden har 4 store arkitekter; Le Corbusier, Walter Gropius, Mies van der Rohe og Frank Lloyd Wright. Disse arkitektene tolket de modernistiske retningslinjene på hvert sitt vis, men det var kanskje Le Corbusiers ”Fem punkter for en ny arkitektur” som sammen med hans egne arbeider øvet sterkest innflytelse på de nye modernistiske prosjektene. Som du ser nedenfor er punktene hans veldig like hvis man sammenligner dem med de typiske trekkene ved modernistisk arkitektur.;

Le Corbusiers punkter:
  1. skjelett av stålarmert betong
  2. flatt tak med terrasse
  3. fri innvending planløsning
  4. horisontale vindusbånd
  5. den frie fasaden skulle komponeres

Typiske trekk ved modernistisk arkitektur:
  1. Frittstående søyler/stolper
  2. Fri plan
  3. Fra fasade
  4. Vindusbånd
  5. Takterrasse 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar