torsdag 2. september 2010

« New Urbanism» - Celebration i Florid

- Retning innenfor byltvikling
- Legger vekt på tradisjon og harmoni.
- Regulerte estetiske idealer og ensartet miljø.

Hvis vi skal gå ut ifra Byen Celebration i Florida, er det ikke mye mer å si enn det som står øverst i punktene. I denne byen er synet satt på det perfekte liv. De har perfekte hvite hus med hvite stakitt gjerder, perfekte plener, og koner som står å venter med bløtkake til de nye naboene.
Det er en mer engelsk eventyrfilm enn en realistisk by. Dette kommer kanskje av at firmaet Walt Disney var med å designe byen. I sentrum ligger det en kirke og et rådhus. Ting er satt veldig på spissen med at alle skal være heterofile, veloppdragne og snille.



I forhold til de andre bynettene er det ikke så forskjellig. Det er en blanding av Le Corbusier og Townskape. Byen består nemlig av smale søte gater, som kanskje ikke ligger helt i et nett, slik som Townskape. Men i sentrum av byen har de lagt de viktige bygningene, rådhuset og kirken. Dette går inn i planen til Le Corbusier med å sette de viktigste og største bygningene inn i sentrum. Det bynetten som er lengst borte fra byen Celebration, er WiMBY prosjektet. Husene eier ikke personlig preg, og alle skal være like. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar