tirsdag 15. februar 2011

Serieglobus - Tegneserieutstilling i Sandnes

"I tegneserier forteller man historier ved hjelp av ruter. Det som skjer mellom ruten må leseren selv forestille seg." 

Utstillingen vi fikk delta på, var satt opp på KINOKINO i Sandnes Sentrum. Det tok oss kun en 5 minutters gåtur fra Vågen.
Utstillingen har fått tittelen Serieblobus - Tegneseriens skråblikk på verdens konflikter.
Den mest sentrale trenden i tegneseriene for tiden er dokumentarisme, fra biografier og historiske skildringer til reisereportasjer og samtidskommentar. Lene Ask sin tegneserie ”Afrikansk hverdag- Da jeg reddet verden” er et prakteksempel på reisereportasjer og historiske skildringer som kom frem i denne utstillingen.
Utstillingsrommet til KINOKINO var blitt omdannet til et slags verdenskart, hvor vi ble tatt gjennom forskjellige deler av verden, presentert i tegneserieform. Hver av seriene representerte sin region, og hver tegneserie hadde gjenkjennelige trekk ved seg som kunne gjenkjennes i den regionen den var tilegnet til.
Utstillingen gå inn i tegneseriemediet som et selvstendig kunstuttrykk. Dette kommer klart fram, og utstillingen ville gjenspeile det at tegneserier leses, gjerne over flere sider.
Man kan likevel se at det finnes serier som er korte og konsise, og de som er lange og krever å bli lest. Det finnes de som er blåst opp på en vegg, mens andre er plassert inni en kasse. Her må man virkelig trø inn for å få med seg handlingen, og man kommer opplever kunstuttrykket på en helt annen måte.

Til Serieglobus har de hentet inn arbeider til seriekunstnere fra store deler av verden, og på utstillingen vil man få kunne oppleve både originalarbeider og trykksaker fra flere internasjonalt anerkjente serietegninger som Art Spiegelman og Joe Sacco, til norske serietegnere som Tor Ærlig, og som nevnt tidligere, Lene Ask, som begge har lagd arbeider spesielt til Serieglobusutstillingen.
Den tegneserien jeg likte best var nok Lene Ask sin ”Da jeg reddet verdenserie.
Lene Ask ble født i 1974, og er en norsk fotograf, tegnerserieskaper, forfatter og serieskaper med utdannelse fra bl.a. Kunsthøgskolen i Bergen og Universitetet i Praha.
Da jeg reddet verden er en reportasjeserie for Norad i Tanzania for å tegne barn og kvinners levekår.
Afrika er verdens fattigste bebodde Kontonent, og Afrika er også de store kontrastenes kontinent.
Tegneseriene hennes tar oss med til kamp for barn og kvinners rettigheter i Tanzania, og til den vonde arven fra apartheidregimet i den med velstående Sør- Afrika.
Formålet med reisen til Tanzania var å øke nordmenns kunnskap barnedødelighet og å bedre mødrehelse, og ved å bruke en tegneserieforfatter var et bevisst valg for at prosjektet skulle bidra med noe nytt og spennende som kunne vekke større engasjement for kvinners og barns helse.
Boka som nå er blitt gitt ut, bygger på heftet laget etter turen til Tanzania, men omfatter nå i større grad Asks egne refleksjoner rundt prosjektet. ”Da jeg reddet verden” har mottatt gode kritikker og boken bidrar svært positivt til å øke fokus på barn og mødrehelse.

Grunnen til at det er denne serien jeg likte best, er nok fordi den lyser på akkurat de temaene som den skal. I den ene serien handler det om omskjæring av unge jenter, noe som treffer meg ganske hardt. I en annen serie forteller hun om et barn som er i veldig dårlig form, og til slutt dør. Dette er tema som treffer oss alle på forskjellige måter, men det at det er så personlig, gjør at den virkelig fanger meg.
Jeg liker også at hun har tegnes seg selv inn i serien. Det gjør at den blir mer personlig og har litt humor.
Serien er basert på en dagbok som hun skrev når hun var der nede, og måten hun fanger øyeblikkene på med streken hennes er utrolig bra!
Streken er lett og ledig, samtidig som den er presis og direkte. Fargene passer utrolig bra inn i sammensetningen, og hun har et stort fargespekter når det kommer til de afrikanske kvinnene sine utsmykkinger og klesdrakter.
Selv om streken er enkel og minimalistisk, fanger hun øyeblikkene på en fantastisk måte!


Her en film jeg fant på Norads egen hjemmeside som handler om Lene Aks og hennes reise.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar