tirsdag 26. april 2011

Den astronomiske klokken

I tillegg til bildene som du kan se på nedenfor, fikk vi beskjed om å lage et innlegg om en av tingene som gjorde et ekstra inntrykk i Praha. Vi fikk beskjed om å ta var på billetter, ta bilder og virkelig se godt på tingene vi opplevde. En av tingene som satt størst inntrykk på meg, og som jeg velger å skrive om, er Den astronomiske klokken, som er plassert i hjertet av Praha!
Den astronomiske klokken er en av de mest populære attraksjonene i Praha. Uret er lokalisert på tårnet til det gamle rådhuset ved det gamle bytorget.
Klokken er et urverk som viser astronomisk informasjon.
Den er fra middelalderen og er et ur som viser astronomisk informasjon, som blant annet solens og månens posisjon. Uret er mest kjent for å de tolv apostler som kommer til syne i to luker over klokken hver time.

Den eldste delen av urverket sto ferdig i 1410, og ble bygget av urmakeren Mikuláš av Kadaň og matematikk- og astronomiprofessoren Jan Šindel. I slutten av 1400-tallet ble kalenderskiven og de gotiske skulpturene lagt til.
Jan Šindel

De 12 apostelfigurer kommer til syne hver hele time fra kl. 9.00 til 21.00 - da åpnes de små blå vinduene helt oppe, hvor de marsjerer, en etter en. På klokkeskiven vises bl.a. fire ulike typer av tid, alle faser og bevegelser av sola og månen, et enkelt verdenskart, ekvator, begge vendekretser, øyeblikket når både sola og månen på aktuell dag går opp og ned; og mye mer.

På hver side av klokkeskiven står to statuer; fra venstre: Forfengelighet, Grådighet, Døden og Tyrkeren (symbol på lyst).
Alle disse figurene beveger seg når klokken slår, og kan man se at det er døden (skjelettet) som drar i snoren som skal forestille tråden som ringer i klokkene.


Maleriet nederst er roterende kalender. Statuene på hver side av kalenderen fra venstre: Filosofi, erkeengel Mikael, Astronomi, Retorikk. Klokkens drivkraft er mekanisk (pendel), men uret trekkes nå ved hjelp av elektromotor.
Over tre fjerdedeler av maskineriet er originale, fra 1400-tallet. Av alle lignende klokker i hele verden går kun denne i Praha bestandig - de andre gjør det bare ved spesielle anledninger kun 2-3 ganger i året - av hensyn til maskineriets alder. Med andre ord, av alle urverkene av denne typen som går året rundt er Prahas astronomiske klokken eldst.
Guiden vår sa også at klokken aldri blir stilt på noen som helst måte, og at den da går feil i vintertiden, og at den da går en time feil.

Det lille vinduet med hanen helt oppe ble tilføyd 1882. Dagens apostelfigurer ble “født” 1947, ettersom de forrige brant ned 8. mai 1945.
Utrolig nok er kun én mann ansvarlig for klokkens “helse og velstand”; han har tatt seg av maskineriet siden 1980.
Man kan også legge til at det kom ut en mann og spilte på trompet hver gang klokken slo. Dette hørte vi hver gangvi gikk forbi, alle 5 dagene.
Dette har vært en fantastisk tur, og klokken satte virkelig inntrykk! 
Her en video som viser detaljer og det grunnleggende i klokken. Den får ikke helhetsutrykket som jeg fikk med i videoen, men det er en veldig fin video til å vise detaljer. 

(Mange av bildene har jeg tatt selv, men for å få beskrive detaljer mer nøyaktig, har jeg lånt bilder av google.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar