tirsdag 7. desember 2010

Kontroversiell Kunst- Martin Skauen

Kunstneren Martin Skauen er født 1975, i Fredrikstad. Nå er han stasjonert i Berlin.
Nordmannen har blyant tegning som sitt hoveduttrykk. Han lager også ofte videoer av verkene sine, han filmer tegningene og legger selvlagt musikk som lydspor.


Skauen er kjent for sitt groteske og makabre uttrykk, og et gjennomgående tema er mørk humor. Selv for det er det alltid et budskap i kunsten hans. Han seier selv at tegningene er visuell poesi, som forteller historier. De ekstreme motivene bruker han for å skape interesse, ikke avstand.



Frustrasjon er en av de drivende kreftene som driver Skauen, men han mener det er ekstremt viktig å kunne balansere og porsjonere denne frustrasjonen. I hans øyne er rein frustrasjon kjedelig, då blir det enten for aggressivt eller defensivt. Det krever talent for å finne den rette balansen.
Dessuten ønsker Martin Skauen å oppnå en reaksjon i publikum slik at tegningene  skaper nye ideer og meininger hos mottakerene.

Tegningene er veldig detaljrike, og på de største verkene bruker kunstneren ca en måned på arbeidet. Det krever mye tålmodighet, og en stø hånd.

Det kontroversielle
Kontroversiell kunst, er kunst som provoserer fordi den blir presentert på en annerledes måte enn det en er vant med. Det kunsten formidler er ikke feil, et motiv satt på spissen - då blir det ekstreme mer ekstremt. Den kontroversielle kunsten er kunst som skaper sterkere reaksjoner hos folk flest, og da blir det diskusjon.

Det som skaper reaksjon i Skauens kunst er det makabre blandet med det dagligdagse.
Han seier selv at overraskende nok blir ikke publikum provosert av tegningene.  Inntrykket bildene gav på mottakerene var at han, kunstneren Martin Skauen, måtte ha et svært mørk syn på verden. Dessuten er det mange som kommer med tilbakemeldinga - om det er nødvendig å lage slik kunst i det heletatt.


Skauen har gått på kunstakademiet i Oslo, og har nå sin ”hovedbase” i Berlin.




Her kan man se en video av en av tegningene til Skauen. Grunnen til at han vil lage slike videoer, er for at folk skal legge merke til alle detaljene som er i bildene. Bildene hans er som regel veldig store og det er mye detaljer, så når han filmer på denne måten som blir vist over, legger folk mer merke til de detaljene som kommer til syne, i stedet for å se alt i et stort sammenhengene visuelt uttrykk. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar